Fethiyeden 45 kilometre kadar uzakta olan Patara, Likya medeniyetinin en değerli kentlerinden biri. Özellikle Kaş ve Kalkan’ın bu kadar revaçta olduğu bir dönemde Antalya’yı ziyaret etmeyi düşünenler için uğranılması gereken bir rota.
13 kilometrelik Patara plajı aynı zamanda caretta carettaların yumurtlama alanıdır. Roma medeniyetinin izlerine sahip Patara kentinin kalıntıları ile başlayan manzaranıza, Akdeniz’in muhteşem manzarası eşlik ediyor. Özellikle mitolojiye ve tarihe ilgiliyseniz arabanızı plajdan önce kentin yakınlarında çekmenizi öneririm; zira muhteşem güzellikte bir yaşam alanı sizi bekliyor.
Patara’nın mitolojik açıdan bir başka değeri daha var. Anadolu için büyük değere sahip kardeşler Artemis ve Apollon’un hikayesinin burada başladığı söyleniyor.

Artemis ve Apollon’un Hikayesi
Güneş ve sanat tanrısı Apollon ve ay ve avcılık tanrıçası olan Artemis, tanrıların kralı Zeus ve yasak aşkı titan Leto’nun ikiz çocukları. Zeus’un karısı baş tanrıça Hera, bu ihaneti öğrendiğinde çılgına dönüyor ve Leto’yu cezalandırmak için peşine düşüyor. Leto’yu, Hera’nın gazabından korumayı yalnızca tek bir yer kabul ediyor. Efsaneye göre burası tam da Antalya’da bulunan Patara Antik kentinde bulunuyor.

Hera’dan kaçmayı başaran Leto buraya geliyor; fakat Hera’nın gazabından korktukları için kimse, onun doğum sancılarını dindirmek için yardım etmiyor. Doğum sancısı Tanrıça’sı Eileithya sonunda onun acılarına kulak vererek, Leto’nun kollarını hurma ağaçlarını sarıyor ve acısını dindiriyor. Önce kızı Artemis’i ve daha sonra dokuz gün süren sancılar ve Artemis’in yardımı ile Apollon’u doğuruyor.
Artemis, bu yüzden çocuk doğumu tanrıçası olarak görülüyor; zira kendi doğumundan hemen sonra kardeşinin doğumuna yardım ettiği söyleniyor. Bugün Patara’da çok ilginç bir şekilde, Hurma Hamam’ı denen bölgede, çorak çevreden izole birkaç hurma ağacının arasında hoş bir su birikintisi bulunuyor. Daha da garibi söylenene göre bu bölgede o türden hurma ağaçlarının yetişmesi için uygun şartlara sahip değil.
Patara Plajı ve Kum Tepesi
Patara kilometrelerce uzanan tertemiz plajı ile bölgenin en önemli deniz turizmi merkezlerinden de biri. Caretta Carettaların yumurtlama alanı olması sebebiyle sahilin önemli bir bölümünde yapılaşma yok, kuma şemsiye sopası sokma dahi yasak. Sadece ana girişinde ufak bir işletme ve şezlong şemsiye alanı bulunuyor. Bu da bölgeyi bakir bir alan yapıyor. Özellikle ruhunu dinlendirmek isteyenler veya çıplak güneşlenmek isteyenler için birebir bir sahil.
Aynı zamanda Patara’nın sahil şeridinde altın gibi kumlar rüzgar ile uçuşarak büyük kum tepeleri oluşturuyor. Bu kum tepeleri birçok eski ve yeni Türk filmindeki çöl sahnelerine ev sahipliği yapmıştır.
Patara Nerede ve Nasıl Gidilir?
Patara, Fethiye ve Kaş’tan 45 dakikalık bir mesafede. Tüm sahil yolu boyunca Patara Antik Kenti tabelalarını izleyerek ulaşabilirsiniz. Antik kentin hemen yanından da patara plajına giriş yapabilirsiniz.
[…] Kaynak […]